De gedetineerde als raadgever

“Eerst van jezelf houden en probeer om meer liefde te geven. Dat is de basis: liefde is gezond, liefde is alles”
Een parel van een wijsheid die niet zou misstaan in een ‘filosofie magazine’. Het verschil? Deze tip is niet afkomstig van een geleerde of oosterse goeroe maar van Lucas A., gedetineerde in een penitentiaire inrichting. “Wees tevreden in het heden” is nu even geen marketingtitel van een cursus mindfullness, maar de oprechte verwoording van Khalid C., een goedlachse jongen die het ver geschopt heeft in de ‘Top-600’. Hij heeft geen diploma op zijn naam, wel slachtoffers en een flink aantal detentiejaren. Khalid C. krijgt spontaan ongevraagd advies van Job N. die naast hem staat: “Altijd aan leuke dingen denken, nooit de hoop verliezen.” Wij vragen Job zijn advies concreter op te schrijven; want hoe houd je hoop als je van je leven een puinhoop hebt gemaakt? Job denk na, pakt een pen en schrijft: “Kleine stappen. Denk aan alle opties en kijk vooruit – Plan A, B, C, D, enz...”

In afgelopen twee dagen die wij rondliepen in PI Lelystad zijn we overvallen met dergelijke inspirerende spreuken. De aanleiding? Onze cursus ‘Goed Leven’, over gezondheid, waarmee we volgende maand starten en waarvoor we deelnemers werfden. Het doel van de cursus is de mannen aan te zetten tot zelf nadenken over hoe een goed en gezond leven er voor hen nou uitziet. Zelf nadenken en samen in gesprek, over zaken als stress, voeding, slapen en een positieve gemoedstoestand. Bij onze kraam op de markt in de bajes, mochten gedetineerden tips opschrijven om gezond te leven en deze in een glazen pot stoppen. Ook mochten ze in deze pot grabbelen naar de tips van anderen.

Een tip als “verse groenten en fruit eten” heeft een verrassend ouderwetse kwaliteit. Een open-deur als tip misschien. Je oma heeft het ooit tegen jou gezegd. En jij hebt het vast ooit tegen een kind gezegd. Zo’n tip krijgt echter net een andere lading wanneer deze wordt opgeschreven door Gerrit de Z., 25 jaar dakloos en fervent harddrugsgebruiker, die in dezelfde minuut de gratis aangeboden appel afslaat. Hij heeft immers geen tanden meer om in de appel te bijten en de messen op cel zijn net zo scherp als de lepels. Maar hij bedankt ons vriendelijk en zegt te hebben genoten van de appelmoes bij de maaltijd vanmiddag.
Dezelfde tip, “verse groenten en fruit eten”, staat weer in ander daglicht wanneer deze is opgeschreven door Kenzo S., zo afgetraind als een topatleet. Kenzo  zou wel een moord doen voor de roti van zijn moeder (bij wijze van, hij zit voor heling), maar kiest toch elke dag opnieuw voor vers en gezond. In zoverre dat kan natuurlijk, als je hoofdmaaltijd van de dag een opgewarmde diepvriesmaaltijd is. Maar Kenzo laat zich niet kennen: “Eet veel kip en blijf jezelf.” Want dat blijkt toch telkens weer de kern van ieder gesprek, zoals Joey D. samenvattend opschrijft: “Geloof goed in jezelf. Niet altijd alles accepteren van anderen. Zelf nadenken!”

Wij kijken ernaar uit om met onze cursus te starten: met de mannen van gedachten wisselen over wat een gezond en goed leven voor hen betekent en waar zij dit nog zouden willen en kunnen verbeteren. Zelf nadenken en samen in gesprek.

Meer weten over ons aanbod? Klik hier.