Pilot Goed Leven

In opdracht van de penitentiaire inrichting Lelystad ontwikkelde Seneca Begeleiding de training Goed Leven, als Terugdringen Recidive Activiteit. Deelnemers worden in de training aangezet tot zelfreflectie en groepsdialoog, over de belangrijkste aspecten van de eigen alledaagse gezondheid. In november/december 2015 is deze training aan twee groepen gegeven. Aan het eind werd bij de deelnemers een evaluatie afgenomen.

 

'Door deze training ben ik op dingen gaan letten waar ik nooit over nadacht', schreef een gedetineerde. De training zette in op kennisgeving, maar vooral ook op zelf nadenken over de eigen gezondheid, in dialoog met anderen: 'waar ligt mijn verantwoordelijkheid en hoe ga ik om met mensen die in dit opzicht anders in het leven staan? Hoe kan ikzelf, ondanks bepaalde factoren in detentie, zorgen voor een zo gezond en goed mogelijk leven?' Deelnemers leerden over zichzelf en van elkaar. Er werd met aandacht naar elkaar geluisterd en er werden over en weer tips gedeeld. Waar de een specialist bleek in het samenstellen van gezonde shakes ter bevordering van spiermassa, wist een ander doorleefde manieren van stressvermindering te delen. Wij als trainers vonden het schitterend hiervan getuige te zijn en de mannen te begeleiden in kritische dialoog & zelfreflectie.

Het resultaat van deze pilots? Alle deelnemers vonden dat de training vaker gegeven moet worden. Zowel over de inhoud, de vorm als de trainers waren zij uitermate positief. Beide trainers vonden zij deskundig met betrekking tot de inhoud; ze zorgen ervoor dat deelnemers zich goed voelden in de groep; én ze legden goede verbindingen tussen de thema’s en iemands persoonlijke ervaringen. In zijn geheel werd de training beoordeeld met het cijfer 9.

Meer weten over ons trainingaanbod voor cliënten? Klik hier.