Lucius-Annaeus-Seneca

De filosoof Seneca

Lucius Annaeus Seneca (4 v.Chr- 65 n.Chr.) was een schrijver en filosoof uit de klassieke oudheid, in het specifiek uit de traditie van de Stoa. Volgens de filosofie van de Stoa is alles wat er in het leven gebeurt bepaald, maar mensen hebben de vrijheid en autonomie om te bepalen hoe zij zich tot onvermijdelijkheden verhouden. De Stoa erkent dus zowel de vrijheid van een individu als ook de onontkoombare context. 

 

De filosoof Seneca bekleedde in zijn leven een belangrijke positie: hij heeft zich - in het begin met succes - ingezet voor een gelijkwaardige samenleving en het geestelijk functioneren van Keizer Nero. Deze keizer is bekend komen te staan om zijn waanzin en gruwelijk leiderschap. Uiteindelijk heeft ook filosoof Seneca niet kunnen ontsnappen aan de waanzin van Nero en heeft hij zijn lot, gedwongen zelfmoord, als een ware stoïcijn geaccepteerd. Het leven van Seneca is daarmee een schoolvoorbeeld van zijn filosofie.

 

De filosofie van Seneca is een inspiratiebron voor Seneca Begeleiding om in professionele begeleiding een juiste verhouding te zoeken tussen gegeven factoren en eigen verantwoordelijkheid en deze te verbinden met een positieve en geloofwaardige toekomst.